2011. január 13., csütörtök

dönteni vagy nem dönteni?

Felment a pumpám ma reggel rendesen egy transindexes hír olvasása után. Talán mert az egyik gyengémmel (döntéshozás) éreztem kapcsolatban a dolgot, de mindenképp felháborított. A cikk arról szól, hogy könnyítik a gyerek nélküli házasok válását. Beadod a váló keresetet ahhoz a közjegyzőhöz akinél házasodtatok, harminc nap múlva megerősíted válási szándékod, és 15 nap múlva elváltak vagytok. Széééép mondhatom.
Támogassuk és segítsük országunk állampolgárait ezzel a csodaszép módosított törvénnyel a felelősségteljes döntéshozatalban. Gyönyörűűűű.
Az az igazság, hogy nem tudok már csodálkozni sok mindenen. Ne házasodjunk össze, minek, úgyis csak egy papír!- mondják sokan. Ok, ha valaki valóban úgy gondolja, hogy CSAK egy papír, akkor miért nem kell neki CSAK a papír, netán azért, mert ha rossz döntésnek bizonyulna a választott fél, akkor könnyebb kilépni? Bocs... rossz döntés voltál? vagy mi vaaaaan?
Akkor minek kell nekünk a magyar állampolgárságunkat bizonyító papír? Attól mi változik? Nem pont úgy itt fogsz élni? Attól nem leszel továbbra is lemagyarozva a románok által, és attól szívedben és meggyőződésedben nem pont annyira maradsz magyar, mint eddig voltál? Ez mitől és miért másabb, mint a házasságot bizonyító CSAK papír?
Személyesen úgy látom, hogy mindkét papír a tudatosan és átgondoltan hozott döntést bizonyítása:
- komolyan gondolom, hogy veled akarok élni JÓBAN ÉS ROSSZBAN, ha gondjaink vannak szembe nézünk azokkal és nem elmenekülünk, elvégre ha minden házassság ahol felüti a gond a fejét szétmenne, megnézném, hogy egy házasság maradna-e a földön?
- komolyan gondolom, hogy magyar vagyok, közösséget vállalok a nemzettel, a nyelvével, a hagyományaival, az értékeivel.

És ezt látom a mai egyetemi rendszerben is. Ezért halmozunk papírt papírra, mert könnyű bejutni bárhová, csak a pénztálca vastagságától függ minden. Úgy van kitalálva az egész rendszer, hogy ha meggondolod magad, ha mégsem voltál képes egy jól átgondolt döntést hozni, akkor változtathass, kiléphess. Elvégre mi egy szabad országban élünk, hát nem erről szól a demokrácia?

Félreértés ne essék, nem valami ellen, hanem valami mellett emelem fel a hangom, jelen pillanatban a mellett, hogy tanuljunk meg felelősségteljesen dönteni, nem tengni- lengni a nagy világban, mert ha elszúrom, és mert ha hirtelen fellángolásból, érzelemből vagy, mert "akkor ez jónak tűnt" hozzáállásból

(Tisztában vagyok, ferdítettem a dolgokat elég keményen, de hogy tanuljak meg dönteni, ha arra biztatnak mindenhol, hogy nem kell? Ha ezt látom a politikusainkkal is a halmozottan újraszavazott törvényhozásokban is?)

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

huha, hát itt tényleg nagy a ferdítés. :)

1. miért ne lenne meg nekem alanyi jogon az a lehetőségem, hogy egyszerűbb procedúrával érvénytelenítsem a házasságom, főleg ha nincs gyerek (akkor már másért is felelős vagy, macerásabb)mivel, igen, vannak ROSSZ döntések is, szerintem ez tény, főleg az ilyen házasságos dolgokban, azért tűrjek egy életen át mert a társadalom, a tiszta erkölcs, hit és még tudom is én mi elvárja... ááá ...kétlem

2. a magyar állampolgárságos cucchoz csak annyit, bizonyos szintű többlet jogokkal jár, szóval, a szimbolikus értéke (ami engem személyem szerint annyira ne hat meg) mellett gyakorlati haszna is lehet

ilyen értelemben kicsit sarkít a hasonlat

na de kellemes napot és éljen a román törvényhozó hatalom :P :)

Kriszt(in)a írta...

Kedves névtelen:)
Úgy gondolom, hogy erre akarunk mindent fogni: "vannak rossz döntések". De tudatosan figyelek arra, hogy minél kevesebb rossz döntést hozzak? vagy ez az én pajzsom, hogy "bocs... ezt ellőttem... megesik"? Amikor arról döntök, hogy az EGÉSZ életem kivel akarom leélni, akkor úgy gondolod, h egyik napról a másikra meghozott és nem jól és hossza átelemzett döntésről beszélünk?

A magyar állampolgárságos cucc többletjoggal jár-írod.A megkötött házasság is... ha csak a lakásokhoz való előnyösebb hozzájutásra/ első vásárlásra gondolok.

Névtelen írta...

igen, hiszem, hogy a hosszan átgondolt és megfontolt döntések, legyen az házasság is akár, lehet rossz döntés. attól amiért törekszem, tudatosan figyelek hogy ne legyenek rossz döntéseim még lehet melléfogni...sajnos

a magyar állampolgárságos cuccnál még annyit: igen a házassággal is megvan ez a privilegizált helyzet, de a két papírt nem lehet egy kalap alá venni, már csak a jelentéstartalmuk miatt sem...

örvendtem a virtuális találkozásnak

Kriszt(in)a írta...

Természetesen tudom... nem egy kategória a kettő, valahol (ha döntésként nézzük mindkettőt) mégis az, de ezt meg is írtam... tudom, sarkított a dolog.

Köszönöm megjegyzéseid!

Péter Előd írta...

ha facebookon lennénk, akkor "névtelen" hozzászólásait lájkolnám, itt csak egyetértésemnek adhatok "hangot" :)

Kriszt(in)a írta...

Szabad vagy rá, ahogyan én is, hogy leírjam az én véleményem :D

Névtelen írta...

Szerintem...


A hibát sosem a rendszerben, a törvényekben keresd, mert azok mindig felhaborítanak majd, és így fog eltelni szerény kis életed. És amúgy is ha te magadban rendben van a Házasság fogalmával, nem fognak kívülről jövő dolgok felzaklatni. Tehát, tényezőktől mentesen éld meg a házasságot, papírral vagy papír nélkül, ahogy a táncot is megtudod gyönyörüen élni,érezni. Oda nem kell papír, mégis mélyebben megélted mint mások egy életnyi házasságot.

Ezek persze csak "szerintem" , és ez sem "készpénz" :)

Orsi írta...

Azt hiszem amikor a házasság kezd a papírról szólni, vagyis, hogy az van, vagy nincs...akkor már tényleg mindegy, hogy van-e. Ha a párkapcsolatban nem vagyunk felelősséggel egymásért, akkor a házasságban sem leszünk. Egyetértek Kriszta, amikor azt mondod, hogy nehéz manapság megtanulni dönteni és egyre inkább divatosabb úgy élni, ahogy jól esik...ahogy éppen kényelmesebb. Én azon a véleményen vagyok, hogy nem emberhez méltó az, ha valaki nem vállal felelősséget és veszélyesek az ilyen emberek...

Névtelen írta...

A szemelyes tapasztalat beszel belolem, amikor azt mondom, h a papir sokat valtosztat mindenen, mar nem olyan a relaciod a paroddal mint az elott, mert egy darabig a mig csak osszevagytok koltozve addig ugy gondolod, az alatt az ido allatt megismertetek egymast, es kimondod a nagy igent, es utana a masik az addigi elpalastolt enjet felszinre hozza es akkor jossz ra, h nem is ismered, ers ROSSZ DONTEST HOZTAL Tisztelettel Tibi